Imati 24 sata raspolaganju, a istražiti Istru, nije nimalo lak zadatak. U pokušaju obilaska makar djelića sadržaja koji se mogu razgledati pri express kratkom obilasku, treba mudro isplanirati vrijeme. Donosimo stoga kratki vodič  gdje otići, kamo spavati, što jesti i gdje se  na brzinu okupati.

Stancija Kovačići – Matulji (Rijeka – Kvarner

O ovom bajkovitom malom zdanju u Matuljima kod Rijeke, već smo pisali. Pisali bi i češće, obzirom da je svaka posjeta Stanciji, doživljaj za sebe. Prije Istre odlučili smo malo obići ovo, sve hvaljenije mjesto kvarnerske gastro scene.


Skrivena od pogleda, u pitoresknim Matuljima, u podnožju padine Učke, svega nekoliko minuta vožnje od slavne opatijske rivijere, ovo mjesto osim što je neprikosnoveno gurmansko otkriće, ujedno je i iznimno ugodno mjesto za odmor.

Vlasnik Stancije Kovačići, ujedno i njen glavni kuhar, chef  Vinko Frlan, koji vodi Stanciju zajedno sa suprugom Danijelom,  preuredio je i obnovio staru obiteljsku kuću s kraja 19. stoljeća u ugostiteljski objekt koji je dobio ime po nadimku Frlanove obitelji u kući gdje se nalazila kovačnica.

Na ovom mjestu, opkoljeni ste cvijećem, leptirima zarobljenima u lavandi i brojnim aromatičnim biljkama, ako ste mačkoljubac, društvo će vam praviti šarmantni  mačak Stanko, a preukusna hrana će vas katapultirati u orbitu istinske radosti. Sve je tu opušteno, domaće, a opet dovoljno  profinjeno i za najizbirljivije goste.

Posjetite i polajkajte njihovu Facebook stranicua poželite li se smjestiti kod Vinka i Danijele, i to nije problem, nude i prilično komforan smještaj.

Poreč

Kad je na raspolaganju vremena malo, a ljetni barometar pokaže preko 35,  volja i želja za razgledom kulturnih  znamenitosti brzinski splasne, te je najbolje krenuti u juriš na neku od brojnih porečkih plaža, potražiti spas i osvježenje. Mi smo naše pronašli na porečkoj plaži Delfin, jednoj od brojnih plaža, kojima ovaj grad ne oskudijeva.

Eufrazijeva bazilika

Posjetili smo i glasovitu Eufrazijevu bazilika (Eufrazijana) u Poreču. Ovaj impresivan spomenik rane bizantinske umjetnosti izgrađen je u šestom stoljeću i smatra se jednim od najbolje očuvanih spomenika rane bizantinske umjetnosti Sredozemlja. U šestom stoljeću bazilika se izgradila na mjestu ranokršćanske crkve u vrijeme vladavine biskupa Eufrazija i cara Justinijana   a 1997 godine UNESCO ju je proglasio Svjetskom kulturnom baštinom. Nismo uspjeli zbog ljetnog jakog svijetla dobiti pristojnu fotografiju, stoga prilažemo jednu impresivnu fresku iz arhive web stranice Istre.hr a detaljne informacije o ovom arhitektonsko sakralnoj ljepoti, možete pronaći na ovom linku.


foto freske: www.istra.hr

Ponosan spomenik pradavne povijesti, u (ponešto preturističkom) Poreču, poput dostojanstvenog gorostasa spokojno diše kroz sva ta silna stoljeća, ne hajući puno za turističke mase koje se razlijevaju njegovim hladnim svodovima.

Grožnjan

Ovaj bajkoviti istarski gradić smješten iznad doline rijeke Mirne na brežuljku nadmorske visine od 228 metara, a kad uđete u njega, niste sigurni da li ste očarani ili začarani, jer Grožnjan ljepotom doista kao da nije s ovog svijeta.

Ovo nije prva posjeta ni Istri pa tako ni Grožnjanu.  Bitno je znati  da je zimi Grožnjan nažalost jedan prilično uspavani gradić, no ljeti procvjeta i figurativno i doslovno. Otvore se vrata brojnih atelijera sa slikama i home made suvenirima,  Grožnjan postaje utočište brojnim umjetnicima i kreativcima, u gradskoj galeriji možete pronaći brojne  likovne radove umjetnika iz cijelog svijeta.

A mi smo posjetili završnu spektakularnu predstavu Plesnog kazališta u sklopu programa Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu, koju je vrijedna mladež pripremala tjedan dana, sa programom znakovitog imena: Zemlja – voda – vatra – zrak.
Da je Grožnjan upravo ljeti hram kulture i savršeno mjesto za mlade, svjedoči i raskošan program brojnih događanja kojeg slobodno možete preuzeti na ovom linku.


Okolica Grožnjana je podjednako intrigantna, i nudi vam brojne atraktivne agroturizme, konobe i restorane sa tradicionalnom istarskom kuhinjom čiji su simboli (maslinovo ulje, istartski pršut, tartufi), pronijeli slavu diljem globusa.

Motovun

Zadnja postaja kratkog putovanja, no razgled je djelomice pokvarila kiša. Središnji trg Josefa Reseela je najljepša točka Motovuna, sa čije terase se pruža jedan od najimpresivnijih istarskih vidikovaca. Na istoimenom trgu nalazi se i poznata lođa koja se kao javni prostor spominje još davne 1331 godine pod nazivom Lobia Maijor.


Čudesna vizura Motovuna, ulovljena prije oluje

Zrno morske  sreće, prstohvat kulture, komadić gastro raja sa Kvarnera, malo uživancije u vidikovcima i ljepotama stare Istre kroz njene male gradiće koji izgledaju kao ilustracije iz Najljepše knjige bajki..puno puno sunca i nešto oluja taman za kraj – Terra Magica, vratiti ćemo se ponovno!

Fotografije:privatni album

Fotografija freske: www.istra.hr

Blog je objavljen na portalu Hotspots.net.hr 

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.