Brojna  mjesta raštrkana duž zelenog plašta kontinentalne Hrvatske, domaći i strani posjetitelji odavno su ubilježili u omiljenu mapu svog putnog itinerera.  No jedno od najdražih turističkih iskustava  predstavlja potraga za doživljajem kojeg pruža  čudesan krajolik i ukusna gastro priča.
A kada se te dvije odrednice sretno povežu u zajedničku rapsodiju okusa i doživljaja, tada imamo priču o novoj uzbudljivoj destinaciji.
Jedna od takvih destinacija čije ljepote tek treba istražiti, je okolica grada Siska.

stara lonja
Stara Lonja imanje, foto  Etnoselo-staralonja.com

Okolica grada Siska nudi brojne prednosti izletnicima a njen primarni adut je  prometna dostupnost i blizina metropole. Naime vožnja iz Zagreba do Čigoća traje oko 70 minuta, a do Lonje je 120 minuta.

U svim seoskim tradicijskim objektima, možete za vrlo pristupačnu cijenu iskusiti autentična jela ovog kraja i usput uživati u prizorima netaknute zelene arkadije jednog od najljepših Parkova prirode u ovom dijelu Hrvatske.

Cijeli pejzaž ovog kraja, doista se doima se kao da je izletio iz vilinske slikovnice a razvoj seoskih domaćinstava, daje dodatan kvalitetan sadržaj ovoj kontinentalnoj lokaciji čije vrijeme tek dolazi.

galerijav1
foto; Tradicije Čigoć

U ovom tekstu predstavljamo takve objekte unutar Lonjskog polja koje vam rado otvaraju svoja vrata kroz  gostoljubivost domaćina, autentične posavske kulture, raskoš i  bogatstvo rijetkih biljnih i životinjskih vrsta, a možete kroz najam bicikla u Infocentru parka, krenuti na aktivnu turu posavskim krajobrazom, na odabranim mjestima se usput više nego fino najesti te ponegdje i prespavati.

dsc03752
foto: Etno selo Stara Lonja

Donosimo vam našu top listu preporučenih seoskih domaćinstava i tradicijskih objekata u Lonjskom polju gdje se možete posve neometano sakriti na neko vrijeme od stresne, gradske  vrućine i uroniti u neki drugi svijet.

Tradicije Čigoč

ostalov6
foto: Tradicije Čigoć

Smještena u bajkovitom predjelu srca Parka prirode LP, u centru europskog sela roda Čigoč, ovaj turističko-ugostiteljski objekt “Tradicije-Čigoć” u vlasništvu obitelji Barić oduševljava brojne generacije posjetitelje.
Od stare ruševne drvene kuće koju su vlasnici preselili na ovu lokaciju, uspjela se izgraditi prelijepa tradicionalna drvena kuća sa raskošnom okućnicom. Pozivamo vas da se zaputite u prekrasan Park prirode Lonjsko polje i selo Čigoć, doživite klopotanje prekrasnih bijelih roda, te degustirate tradicionalne  i moderne proizvode iz ukusne kuhinje “Tradicije-Čigoć
Poželite li omamljeni okusima i čistim zrakom prespavati i za to postoji rješenje.

Više informacija na: tradicije-cigoc.hr

Seosko domaćinstvo “Iža na trem”

Ako ste pasionirani ljubitelj prirode, ili strastveni ribolovac, ili samo želite provesti jedan ili više dana na selu u razgledavanju roda, ribolovu,šetnji u Parku Prirode Lonjsko Polje tada dođite u Čigoć,u “IŽU NA TREM “!

Slika 23
Posjetite ovu staru bajkovitu korablju koja se nalazi u Čigoću, na kućnom broju 57.
Cijela kuća je u potpunosti obnovljena i namijenjena je za smještaj gostiju koji tu mogu uživati u gastronomskim otkrićima.
Više na: www.iza-na-trem.hr 

Apartman Kuvarna

kuvarna_2
foto: Apartman Kuvarna.hr

Apartman Kuvarna se nalazi na obiteljskom gospodarstvu u dvorištu, odvojen od obiteljske kuće. Sastoji se od dvokrevetne sobe uz mogućnost dodatka pomoćnog ležaja ili djećjeg krevetića te terase, kuhinje i sanitarnog čvora.
U  dvorištu se nalazi  dječje igralište za ugodniji i bezbrižniji boravak vaših mališana.

igraliste
Dvorište je ograđeno te možete bezbrižno uživati u svom odmoru uz sigurnost najmlađih posjetitelja.
Pored odmora i hrane, nudi se buđenje na svježem zraku, uz jutarnji pjev ptica, te večernji kreket žaba koje će Vam poželjeti miran san.

OPG Veselić

Uz rijeku Savu u PP Lonjsko Polje, nalazi se selo Mužilovčica.Vlasnici OPG Veselić,svoju ljubav prema prirodi i kulturnoj baštini prenijeli su na svoju djecu Ivana i Ivonu koji su odlučili poći njihovim putem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U ekološku proizvodnju su krenuli 2005. godine sa uzgojem jagoda na svega 0,25 ha zemlje. Potaknuti zadovoljstvom kupaca koji su se oduševili prirodnim mirisom i okusom jagode, odlučili su proširiti svoju proizvodnju. Danas obrađuju 10 ha zemlje na kojima uzgajaju razno EKOLOŠKO VOĆE I POVRĆE, ali posjeduju i stoku za vlastite potrebe kako bi cjelokupni prirodni ciklus bio zatvoren.

eko-kosara Veselić
eko košara Veselić, foto: Eko Veselić
Na prvom Festivalu pekmeza, džemova i marmelade u Dubrovniku 2007. godine osvojili su zlatnu medalju za njihov Pekmez od šljive i srebrnu za Pekmez od šljive i zelene rajčice.
PREPORUKA:
Osim što ih možete posjetiti, možete naručiti i vrhunske organske proizvode na kućnu adresu.  Detalje o narudžbi proizvoda potražite na linku.
Više informacija na: eko-veselic.com

Seoski turizam Ravlić

turizam ravlić

Seosko imanje obitelji Ravlić smješteno u Mužilovčici, bajkovitom selu lastavica, nalazi se u srcu Parka prirode Lonjsko polje. Kao jedna od rijetko očuvanih, tradicijska okućnica upisana je na Listu kulturnih dobara Republike Hrvatske. Bogata etnografska zbirka smještena u drvenoj kuci “korablji” staroj više od dva stoljeća, ističe se po očuvanosti inventara, narodnih nošnji, alata i predmeta koji svjedoče o vještinama narodnog rukotvorstva. Ovo nije konzervirani muzej, on je živ, a vlasnici prezentiraju našu povijest sa željom da barem na tren zaustave vrijeme, te  vam prenesu dašak tradicije hrvatskog sela kroz ovaj šarmantni vremeplov.

Više informacija na: www.obitelj-ravlic.hr

Etno selo Stara Lonja

100_6066

Na spektakularnom imanju koje će vas očarati, možete šetati, voziti se biciklima, baviti se sportom na travnatom igralištu (mali nogomet, odbojka, badminton, košarka, starinsko kuglanje), iznajmiti čamce na rijeci Savi i Staroj Savi, ići u ribolov, spremati sami jelo ili uz pomoć domaćina u starom sjeniku koji je uređen kao pecana a ako poželite domaćini vas mogu povesti u ribolov i na mnogobrojne izlete u cijelom Lonjskom polju i bližoj okolici.
Za sve posjetitelje nude se također: mogućnost organiziranja i odlaska na raznovrsne izlete i obilazak brojnih prirodnih i kulturnih atrakcija – ribolovni turizam – kanu safari – brojne biciklističke i pješačke staze – izleti čamcem i brojni drugi sadržaji.

Fotografije: Etno selo Stara Lonja

Više informacija pronađite na: www.etnoselo-staralonja.com

Roda plus d.o.o. – Pansion Tišina

Još jedan pansion u srcu Lonjskog polja, nudi mogućnost smještaja u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s kupaonom a gostima je na raspolaganju i besplatni WiFi, roštilj i besplatno privatno parkiralište kao i pult za organizaciju izleta.
U okolici objekta moguće je uživati u raznim aktivnostima poput šetnje, posjete parku prirode Lonjsko polje, i ribolova.

Pansion Tišina

Više informacija pronađite na: www.sava-turizam.eu

Navratite ovog ljeta u magičnu okolicu grada Siska i upoznajte se pomno s bogatstvom meditatvinih vrba i topola, oduševite se prebogatim ptičjim svijetom, a meandri kao i pješčani sprudovi natjerat će vas na skladanje poezije  čak i ako ste joj neskloni!
Svakodnevno razotkrivanje mjesta savršene čistoće, mira i autentičnih namirnica iz organskog uzgoja, bilježi sve veći interes brojnih posjetitelja i pojačan je turistički trend, a da podatak bude bolji, sva ta blaga nama su dostupna na nepuna 2 sata od glavne HR metropole, Zagreba. I to sve uz iznimno solidne i uređene biciklističke staze na kojima možete sagorjeti kalorije iz prethodno opisanih seoskih imanja.

biciklisti-4-jpg-1-777x437
Stoga naša top preporuka ovog ljeta  je da istražite okolicu Siska i zaputite se u PP Lonjsko polje!

IMG_0149

Više informacija o seoskim objektima pronađite na sisakturist.com i Park prirode Lonjsko polje.

fotografije: TZ grada Siska i arhiv seoskih domaćinstava

Originalni tekst pročitajte na Croatia Hotspotsu

HTZ-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

 

 

 

 

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.