Svi mi koji volimo plaže i  radi istih dolazimo svako ljeto na našu  fantastičnu obalu, bolujemo od sličnog sindroma. Nama nijedan godišnji nije dovoljno dugačak niti prikladno zamišljen. Svaki bi se morao moći produžiti  bar još tjedan duže, a ljeto bi trebalo trajati barem osam mjeseci.

Na pojavu prvih kiša lagano padamo u tihi očaj koji se s pojavom prve hladnoće i one poznate metalne boje neba – polako pretvara u istinski jad. S tugom se prisjećamo ljeta i prebiremo po fotografijama kao zadnjom slamkom spasa a umjesto očekivane utjehe koju očekujemo, totalno smo omrazili svim prijateljima, rodbini i svima u bližem radijusu, tom  napornom kuknjavom kako “ljeto prekratko traje”.

Jer vas mi najbolje razumijemo –  donijeli smo kratki podsjetnik i popis nama najljepših PJEŠČANIH plaža. I jer znamo da pravi hedonisti i oni strastveni plažoljupci, ma koliko god voljeli ostale plaže – najradije se prepuštaju pijesku. I to je skroz u redu.

1. PLAŽA LOJENA – OTOČJE KORNATI

kornati-uvala-lojena-TZ-Tisno-hr-Medium
foto TZ Općine Tisno

Plaža Lojena se nalazi na otočju Kornati na jugozapadnoj strani otočića Levrnaka.
Posjetite li ovu plažu, imate priliku vidjeti i svu raskoš Otočje Kornati koje spada pod Nacionalni Park Kornati.
Ova plaža začarat će vas u proljeće ili jesen sa svojim bisernim oblutcima i srebrnim pijeskom. Zašto tada? Zato jer je u ljetno vrijeme tamo često gužva, zbog pristajanja brojnih turističkih brodova kao is kipera na charter brodovima. Ne zamjerite gužvi, cijeli svijet želi vidjeti jedinstvene Kornatske otoke pa se jednostavno odlučite na izlet onda kada znate da ćete u toj krasoti uživati bez ljetne gužve.
Do otoka Levrnake se može samo brodom, turističkom turom s Dugog otoka, organiziranim prijevozom iz Murtera ili u vlastitu aranžmanu bilo da posjedujete brod ili ste ga iznajmili.

2. LOPUD ŠUNJ

www.korkyra-dubrovnik.com-ŠUNJ-Medium
foto:www.korkyra-dubrovnik.com

Volite pijesak ali volite i hlad? Posjetite čudesan Lopud i plažu Šunj, smještenu na južnoj strani otoka Lopuda čija se dužina proteže na gotovo čitav kilometar. Na plaži se nalaze dva restorana ako ogladnite, tako da ako posjetite Dubrovnik, šteta je da ne uplanirate makar jednodnevni posjet ovoj pješčanoj princezi. Kada vam dojadi sunce, možete se sakriti u predivnoj borovoj šumi.

3. DUĆE OMIŠ

duce-beach
foto: www split croatia travel guide com

Duće su niz od desetak naselja smješteni u predjelu između Jadranskog mora i mosorskog planinskog lanca nedaleko od Omiša. Prekrasne pješčane plaže koje se protežu u dužini od 6 kilometara od Dugog Rata do Omiša čine Duće savršenom turističkom destinacijom za obitelji s djecom, a mogućnosti sportova na vodi puput surfanje, jedrenje, rafting, kajaking idealnom destinacijom za ljubitelje aktivnog odmora. Srednja Dalmacija je jedna od najpoželjnijih destinacija svačijeg odmora a njene pješčane plaže ne zaostaju za svjetskima.

4. PUNTA RATA BRELA

punta-rata-bluesun-hotels
Foto: www.bluesunhotels.com

Nije pješčana ali nemoguće ju je zaobići kad se radi o službeno priznatoj kao jednoj od najljepših šljunčanih plaža svijeta. U srpnju 2004. godine, američki časopis Forbes uvrstio je ovu plažu među 10 najljepših plaža svijeta. Između najpoznatijih, poput Copacabane, St. Tropeza, Coste del Sol, te egzotičnih plaža u Balizeu, Antigui i Maldivima, našao se opravdano i djelić hrvatske ljepote a Američki portal The Huffington Post  2014. godine proglasio je Brela destinacijom iz snova i razlogom da, što je prije moguće, „uskočite“ u avion za Hrvatsku.
Prema belgijskom portalu European Best Destinations – ovo je jedna od najljepših plaža u 2015. godini. Što čekate? Ne posjetiti ovu domaću ljepoticu i uvjeriti se u njenu međunarodnu slavu, bio bi priličan grijeh.

5. RAJSKA PLAŽA LOPAR

rajska-plaža-RT-LOPAR-Medium

Otok Rab je carstvo pješčanih plaža! Pijeska mekanog kao baršun, i ljekovitog morskog okruženja sa  neodoljivom  podlogom koja nas mami u sva godišnja doba – nismo se mogli odlučiti samo za jednu pa donosimo čak 3 plaže u za prijedlog kamo odmoriti izmučeno tijelo i napaćenu dušu!

sahara3-TZ-LOPAR-Medium

Posjetite dakle Lopar. Lopar je ljupko turističko mjesto na otoku Rabu, 12 km udaljeno od staroga grada Raba. Mjesto je poznato po svojim iznimnim prirodnim ljepotama i slikovitim pješčanim plažama duž vrlo razvedene obale.  Rajska plaža, Ciganka i Sahara su naših top 3!

ciganka1-TZ-LOPAR-Medium
foto plaža Lopara: TZ Lopar

6. SAPLUNARA MLJET

saplunara-mljet-TZ-Mljet-Medium
foto: TZ Otok Mljet

Na jugoistočnom dijelu otoka Mljeta leži pješčana plaža Saplunara. U neposrednoj blizini Dubrovnika, Korčule, Elafitskih otoka i poluotoka Pelješca, Odisejev otok upravo mami na jednodnevni izlet i nezaboravnu uspomenu. Ova laguna iz bajke, dugačka je oko 1 km i poznata je osim po besprijekornoj čistoći mora i po njegovoj savršenoj toplini. Plaža također nudi borovu šumu kao fini hlad. Morate jedino sa sobom ponijeti hranu jer na plaži nema trgovine ni restorana nego mobilni vc i kafić. Za ljetnih mjeseci postoji opcija iznajmljivanja ležaljki. No ljubitelji netaknute prirode i robinzonskog stila, zasigurno neće biti utučeni zbog manjka sadržaja. Naime i to može jako lijepa prednost, posebice ako ste željni samoće i mira.

7. OTOK KORČULA, LUMBARDA

lumbarda_01022122011163206-Medium
foto Lumbarde: www.mediterano.hr

Nestvarno lijep otok Marka Pola, je sam po sebi dovoljan razlog za posjetu, no ljubitelje istinskog odmora dodatno veseli činjenica da je cijeli otok obrubljen neodoljivo čistim kobaltnim morskim plaštom, a njegov  razvedeni arhipelag prepun je manjih i većih uvala sa skrivenim ili onima više posjećenim plažama. Posebnost Korčule je i vjerovali ili ne čak 40 manjih otočića koji su stvoreni za kupanje i odmor. Od pješčanih plaža koje ne smijete propustiti izdvajamo glasovitu Velu Pržinu no savjetujemo posjetu također kasnog proljeća ili rane jeseni. Ne brinite za hladnoću jer tamo  ljetni barometar egzistira sigurno do kraja listopada a nije rijetkost vidjeti i kasnije ponekog turista, kako se kupa u još uvijek toplom moru.

8. KRALJIČINA PLAŽA NIN

Kraljičina-plaža-TZ-NIN-Medium
foto: www.nin.hr

Jeste znali da je ukupna dužina ninskih plaža čak 8000 metara? Kakvo je to carstvo za ljubitelje pijeska i romantičnog bosonog pješačenja!
Najdulja i najpoznatija od njih je 3 kilometara duga, pješčana Kraljičina plaža koja je dobila ime po legendi iz naše slavne povijesti. Navedena plaža je tako oduševila suprugu prvog hrvatskog kralja Tomislava, da je kad god bi službeno dolazili u Nin, ona posjećivala tu plažu i u njoj nalazila inspiraciju, utjehu i odmor. Otuda i ime plaže koja je zbog iznimno dugog plićaka, posebno podesna za obitelji s malom djecom. Ističemo i kako se u  njezinoj  blizini nalazi najveći poznati lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj.
Prema izboru američkog Travel Channela Kraljičina plaža u samom je vrhu najljepših plaža svijeta.

9. OTOK PAG, METAJNA RUČICA

tznova-Ručica-Medium
Foto:www.visitnovalja.hr

Pag je doista jedinstven otok i uoće ne zamjeramo vanzemaljskim turistima što navodno svako toliko, posjećuju taj neobično lijep otok. Njegov mjesečev misteriozan  krajolik, budi u posjetitelju iskonski poriv kako istraživanja, tako i totalne relaksacije. Od svih glasovitih plaža kojima Pag obiluje, mi bi istakli jednu (šljunčano pješčanu), koja je relativno sakrivena u spokoju bijelog krajolika i azurnog mora. Radi se o Ručici, plaži iz koje se pruža lijep pogled na mjesto Pag, a do nje se dolazi šetnjom kroz Kanjon.
Ponesite obavezno suncobran ili neku drugu zaštitu od sunca jer tamo baš i nećete naći hladovine. No svejedno ćete uživati u ljepoti ove diskretne ljepotice.

10. SAKARUN DUGI OTOK

sakarun-dugiotok.hr-Medium
Foto: TZ Dugi Otok

Kraljica pješčanih plaža, nezaobilazna je adresa ljubitelja pijeska i nevjerojatne tirkizne boje mora. Ovo pješčano božanstvo nalazi se na Dugom otoku (Zadarska županija) i spada u  najpoznatiju plažu sa svojih 800 metara duljine. Izvrsna je za malu, veliku i odraslu djecu. Na plaži postoje 2 ugostiteljska objekta tako da ne morate nositi vlastite namirnice sa sobom.  Ova plaža je  jedna, neponovljiva i zaslužuje vašu posjetu u sva godišnja doba.

I za kraj, evo još malo prekrasnih plaža koje ne stignemo opisivati ali jednako zaslužuju vašu pažnju:

Pine Beach, Pakoštani

Uvala Lovrečina, otok Brač

Crvena Luka, Biograd na moru 

Uvala Žitna, Čara, otok Korčula

Slanica Murter

Želimo vam krajnje ugodno i mekano izležavanje iduće ljeto na nekoj od naših čarobnih plaža!
Ili ako ste nestrpljivi čekati iduće ljeto, čekaju vas već ove jeseni, kao savršena prilika produženog vikenda!

Potražite blog na Hotpots.net.hr

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.