Brojni turisti i ljubitelji dalmatinske prirode i njenih brojnih krasota, posjetiti će u tjednu i tjednima pred nama i plaže i jezera, šume i planine, antičke ostatke, hladne špilje i parkove prirode.Vrućini i alarmantim prognozama unatoč, strani posjetitelji će zasigurno rado obići sve što im raskošna škrinja Srednje Dalmacije nudi na dlanu. Donosimo stoga 10 atrakcija koje bi svakako trebali posjetiti i istražiti u Srednjoj Dalmaciji koja nudi nevjerojatnu paletu doživljaja, a na vama je dragi čitatelji da po ukusu i vlastitim željama i mogućnostima, istražite ponešto od svega.

biciklizam-640x400

SALONA – drevna priča Dalmacije
Ostaci antičkog grada Salone nastali su u IV. stoljeću prije Krista. Salona je bila luka ilirskih Delmata, u kojoj su živjeli i Grci i Rimljani. Julije Cezar je 48.g. pr. K. Salonu proglasio središtem rimske provincije Dalmacije.

I danas je prepoznatljiv peristil termi, prostor za kupelj s pećima i svlačionicama kao i starokršćanski objekti uz bazilike vezani uz djelatnost Sv. Dujma. U južnom dijelu su ostaci foruma, hrama i kazališta iz I. stoljeća.
Praktički na korak od Solina i odmah pored Splita, ovo tiho i lijepo drevno mjesto, svakako  zaslužuje vašu posjetu.

salona-1-portal-trogir-1024x768

2. Crveno i Modro jezero u Imotskom – istinski dragulji Dalmatinske zagore

Nađete li se na proputovanju Dalmatinskom zagorom, ne propustite posjetu Crvenom i Modrom jezeru.
Modro jezero je omiljeno izletište i turista i domaćih ljudi željnih odmora u prirodi.
 Krško Modro jezero jedno je od najljepših hrvatskih jezera do kojeg vode uređene stepenice pa je ono za ljetnih mjeseci omiljeno kupalište. Kada jezero presuši, tada poduzetni stanovnici na njegovom dnu tradicionalno zaigraju  nogomet. Crveno jezero dobilo je ime po crvenim stijenama na rubu jezera. Crvenom jezeru zbog strmih litica koje ga okružuju nažalost nije moguće pristupiti.

croatia_dalmatia_split_imotski_0002-croatia.hr_

3. Modra špilja – Biševo

Otočić Biševo smjestio se nasuprot otoka Visa, točnije tek 5 km od mjesta Komiže na otoku Visu. Osim po vrhunskom vinu plavcu malom i po prekrasnim pješčanim plažama, Biševo je najpoznatiji po Modroj špilji smještenoj na istočnoj strani otoka. Kroz taj vanjski otvor malim brodom na vesla ulazi se u špilju. Drugi otvor na južnoj strani špilje nalazi se ispod razine mora te kroz njega prodire sunčeva svjetlost koja stvara karakterističnu plavu boju, a predmeti pod morem poprimaju srebrni odsjaj. Modra špilja najveća je turistička vrijednost Biševa koja privlači brojne ronioce.

bisevo-blue-cave-TZ-KOMIZA

4. Kaštel Novi – Biblijski vrt

Izvor vode i plodno tlo kaštelanskog polja osigurali su idealne uvjete za pokretanje Biblijskog vrta, kraj crkve Gospe od Špiljana, poznatije kao crkva Gospe Stomorije. U Biblijskom vrtu već stoljećima rastu platane, masline, smokve, vinova loza i biljke koje se spominju u Bibliji.
Predanošću zaljubljenika u prirodu zasađene su još mnoge druge vrste kao npr. Judino drvo, lovor te ostalo začinsko i mirisno bilje. Raj za ljubitelje botanike i prirode, ovo mjesto svakako zaslužuje svoje mjesto na turističkoj mapi posjeta srednjoj Dalmaciji.

TZG-KAštela-Biblijski-vrt

5. Paklinski otoci – Hvar

Paklinskim otocima se naziva skupina dvadesetak otočića i hridina koji se protežu ispred grada Hvara koje Hvarani nazivaju još i Hvarski škoji. Veliki dio otoka je još uvijek nepregledna i netaknuta priroda pa stoga ovaj predivni arhipelag predstavlja nezaboravno iskustvo za nautičare. Oko Paklnskih otoka je jedna od glavnih destinacija za ronioce jer je obilato nastanjeno raznovrsnim ribama, školjkama i raznim uskim i vertikalnim hridima.
Najpopularnija izletišta Paklinskih otoka su: Jerolim, Stipanska, Ždrilca, Vlaka i, naravno, Palmižana.

Paklinski-otoci-Hvar-TZ-Srednja-Dalmacija

6.  Olea Europea  Kaštel Štafilić

Jeste znali da se u Kaštel Štafiliću nalazi specifični spomenik prirode, maslina stara više od 1500 godina?
Navodi se da potječe iz Južne Italije ili Grčke. Naziva se Stara maslina (Olea Europea) odnosno Mastrinka, kako je zovu mještani. Ulje ove masline se u replikama staklenih grčkih lakrimarija koristi kao autohtoni kaštelanski suvenir a spomenikom prirode proglašena je 1990. godine.

7. Pustinja Blaca – Brač

Ova glagoljaška pustinja, utemeljena je u 16. st. od strane poljičkih svećenicika glagoljaša koji su bježeći pred Turcima tu pronašli zaklon. Pustinjački samostan Blaca je spomenik iznimne vrijednosti. Posjetite li pustinjački samostan Blaca, iznenadit će vas umješnost davne izgradnje bijelih kamenih krovova uz negostoljubivu liticu koje su gradili vrijedni redovnici. Uz pokućstvo u sobama (kuhinja, blagovaonica, stilski namještaj, klavir), pažnju će vam privući zvjezdarnica kao i bogata zbirka starinskog oružja. Tu je i knjižnica sa rukopisima pisanima poljičicom (hrvatska ćirilica). Ovaj jedinstveni objekt u Hrvatskoj doista je izniman i ako se nađete na Braču – obavezno ga uplanirajte u redovnu rutu odmora.

8.  Zmajeva špilja – Brač

Ovaj brdski izlet koji traje nešto manje od 4 sata, je avantura i doživljaj u svakom smislu. Počevši od malene Murvice koja je prva točka izleta, do samostana Silvio i samostana Stipančić koji čuvaju kamene grobnice pa do spektakularnog pogleda na Vis i Hvar dok se penjete- cijeli izlet protiče u znaku uzbudljive povijesti i nedokučive prošlosti ovog mjesta. Impresivna špilja čuva u sebi reljefine otiske zmajeve glave (po kome je dobila ime). Smatra se da su je nastanili svećenici iz Poljica, 1450 godine kada je stigao tu prvi svećenik Juraj Dubravić. Sama špilja obiluje fascinantnim reljefima, uklesanim triptisima, neobičnim likovima i svi posjetitelji kažu da se osjeti posebna vibracija davnih vremena, kada su junaci, vile i mitske životinje još prijateljevali s ljudima. Svakako posjetiti.

zmajeva-spilja-or-Dragons-Cave

9.Botanički vrt Kotišina – Park prirode Biokovo

Smješten je na primorskim obroncima planine Biokovo iznad sela Kotišina, na nadmorskoj visini od 350 do 500 metara i sastavni je dio Parka prirode Biokovo. Zamišljen je kao «ograđeni dio prirode», gdje će se zadržati prirodni oblici vegetacije sa samorodnom florom. Na relativno maloj površini od 16,5 ha nalaze se vrlo raznolika staništa kao što su kamenjare, točila, vrletne stijene, obradive površine, te kanjon Proslap s istoimenim slapom.

10.Kava na splitskoj Rivi 

Omiljena znamenitost Dalmacije i mnogima krajnje ugodan sociološki fenomen, ne smije biti izostavljen nakon ovih aktivnih turističkih razgleda. I ne uzrujavajte se ako vam se konobar ne pojavi odmah, jer ovdje vrijeme uistinu drukčije teče. Opušteno i vedro, baš kakav bi trebao biti i život. A takva je upravo cijela Srednja Dalmacija.

TZ-Split-Splitska-riva

Opuštena, vedra i spektakularno lijepa!

 

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.